İşletmeniz için Google Ads ile reklamları yayımlayarak web sitenize potansiyel müşterilerinizi çekmeye çalışıyorsunuz. Fakat reklam maliyetlerinizin çok yüksek olduğunu düşünüyorsunuz. Tek tıklama başına 50-70-100₺ gibi fiyatlar ödüyorsunuz ama geri dönüş alamıyorsunuz.
İçindekiler
Google Tıklama Fiyatlarını Neye Göre Belirler
Öncelikle anlamamız gereken bir konu var, Google reklamları açık artırma sistemi ile anahtar kelimelere tıklama başı maliyet girdisi oluşturur. Otomatik tekliflerde ve günlük harcama bütçesi belirlenmemiş hesaplarda bazı durumlarda rakiplerinizin önüne geçmek için sistem kendiliğinden 3000 – 4000 liralara kadar fiyatları bir günde bitirir.
Bunun önüne geçmek için reklam bütçenizi baştan belirlemeniz ve sizin için web sitenizden geri gelecek dönüşleri doğru hesaplamanız gerekir. Bize göre reklam bütçesi hesaplanırken geri dönüşler ile size kazandıracağı fiyat ve sizin bu kazanç için gözden çıkarttığınız ücret önemlidir.
Örneğin bir reklamınıza tıklayan kişi web siteniz üzerinden form doldurdu ve o kişi ile iletişime geçtiniz. Satmış olduğunuz hizmetin değeri 10.000₺ olsun. Bir müşteriden kazancınız 10.000₺ iken tıklama başı maliyetlerinizin 1₺ olmasını beklemek doğru değildir. Tabi ki bu da mümkündür fakat ilk söylediğimiz gibi anahtar kelimelerin tıklama maliyetlerini belirleyen ana unsur rekabet içinde olduğunuz diğer firmalardır.
Peki Google Ads reklam maliyeti nasıl düşürülür, gelin nelere dikkat etmeniz gerektiğine birlikte bakalım.
Kampanya Planlarken Nelere Dikkat Etmeliyim
1- Hedefler
Kampanyanızı ayarlarken öncelikle hedeflerinizi doğru ayarlamalısınız. Kampanyanızda web sitenizde aktif çalışan takip kodları ile dönüşüm izleme özelliğini kullanmalısınız. Dönüşümlerin önemi kampanyamızın otomatik olarak teklif fiyatlar vermesini istediğimizde Google yapay zekasının hangi aramalara ne kadar teklif vereceğini öğretmektir.
2- Pazarlama Hedefi
- Satış
- Potansiyel Müşteriler
- Web Sitesi Trafiği
Bu seçeneklerden hangisini hedeflediğiniz çok önemlidir. Örneğin bir güzellik merkezi web siteniz var ve Google’da reklam veriyorsanız potansiyel müşterilere odaklanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Reklam maliyetleriniz web sitesi trafiğine göre daha fazla olacaktır fakat ziyaretçinizi müşteriye çevirme olasılığınız daha fazla olacaktır.
E-Ticaret sitesine sahipseniz pazarlama hedefinizin asıl amacı satış olduğu için satış seçeneğini seçmelisiniz. Genel olarak web sitesi trafiği kelime olarak ilgi çekici görünüyor, ne kadar fazla kişi sitemizi ziyaret ederse o kadar satış yaparız algısı yaratıyor. Fakat doğru değil, eğer sitenizde reklamlar yayımlayıp para kazanıyorsanız örneğin bir haber sitesi gibi, bu durumda pazarlama hedefinizin web sitesi trafiği olması daha doğru olacaktır.
3- Konumlar
Hizmet veya ürünlerinizi satışa dönüştürebileceğiniz mesafelerde konum hedefi belirlemelisiniz. Müşterilerinize kargo ile ürün satışı veya online hizmet sağlıyorsanız Türkiye hatta dünya geneli reklamlar verebilirsiniz. Fakat verdiğiniz hizmet güzellik merkezi gibi bir hizmet ise bu hizmeti almak için işletmenizi ziyaret edebilecek mesafelerde kişilere reklam vermelisiniz.
4- Bütçe
Günlük harcanabilecek en yüksek bütçeyi belirlemek teklif verme stratejinizle, pazarlama hedeflerinizle ve rekabet içinde olduğunuz diğer markalarla doğrudan ilişkilidir. Bu fiyatı belirlemek anahtar kelime tespiti ve bu kelimelerin tıklama başı maliyetlerinde en düşük ve en yüksek teklifleri saptamak gereklidir. Google bazı teklif stratejilerinde günlük bütçenizin 2 katına kadar otomatik çıkabilmektedir. Bunu unutmadan bütçe planlaması yapmalısınız.
5- Teklif Verme
Bize göre en doğru planlanması gereken nokta budur. Bu aşamada kampanya için Google bize şu soruyu sorar; Hangi hedefe odaklanmak istiyorsunuz?
Dönüşümlere veya tıklamalara odaklanabileceğimiz seçenekler vardır. Daha fazla potansiyel müşteriye erişmek için bu noktada dönüşümlere odaklanmak doğrudur. Ama bunu yaptığınızda da yeterli dönüşü almadığınızı göreceksiniz. Peki neden?
Çünkü dönüşümlerin ne olduğunu Google yapay zekası bilmiyor. Bunu yapay zekaya öğretmek bir süreçtir. Bu sürecin başında ilk olarak tıklamalara odaklanmak ve hatta pazarlama hedefini de web sitesi trafiği seçmek bile mantıklı olabilir. Bu hizmet verdiğiniz sektöre göre değişiklik gösterecektir.
Teklif Vermenin Püf Noktaları
Web sitenize olabildiğince fazla tıklama alarak yapay zekaya kimlerin potansiyel müşteri olabileceğini öğretmemiz gerekiyor. Bu süreçte web sitenizde doğru dönüşümlerin kurulu olması şart. Bir kaç ay bu şekilde reklamlarınıza tıklama alarak ne tarz internet kullanıcılarının web sitenize girdikten sonra müşteriye dönüştüğünü saptıyoruz.
Daha sonra pazarlama hedefinizin ve teklif vermede odaklanacağınız şey potansiyel müşteriler ve dönüşümler olmalı. Çünkü artık Google yapay zekası sizin reklamlarınızı öğrenmiş durumda.
Anahtar Kelimelerin Doğru Planlanması
Anahtar kelimeler ve negatif anahtar kelimelerin doğru seçilmesi çok çok önemlidir. Anahtar kelime planlayıcı ile hem kelimelerin maliyetlerini görerek doğru reklam bütçesi belirlersiniz hem de sektörünüzdeki rakiplerinizin harcama alt ve üst sınırlarını görmüş olursunuz.
Negatif anahtar kelimelerin düzenli olarak takip edilmesi ve düzenlenmesi gereklidir. Günlük hatta bazen gün içerisinde 2 kez web sitenize gelen tıklamalardan sizinle alakası olmayan kelimeler keşfedilmeli ve negatif anahtar kelime olarak eklenmelidir. Örneğin fotoğrafçılık eğitimi satıyorsunuz ve öğrencilerinize gerçek bir sınıf ortamında eğitim veriyorsunuz. Google’ “ücretsiz fotoğrafçılık eğitimi” yazan birisi yüksek ihtimalle sizin sitenize girdikten sonra hizmetleriniz ücretli olduğu için sitenizi terk edecektir. Bu durumda “ücretsiz” kelimesi sizin için bir negatif anahtar kelimedir.
Reklamlar hazırlanırken web sitenizin yazılımında dönüşümlerin kurulması ve doğru reklam hedeflerinin oluşturulması karmaşık ve sektöre göre değişiklik gösteren bir süreçtir. Ayrıca reklamlar günlük olarak kontrol edilmeli ve bunun için mesai harcamanız gereklidir. Bu nedenle iyi bir Google Ads danışmanından ücretli destek almanız işletmeniz için önemlidir. Hem reklam harcamalarınızı boşa harcamamış, hem de doğru hedeflere, doğru kitlelere reklamlarınızı sunmuş olursunuz.
Daha fazla bilgi edinmek ve sosyal medya hesaplarıma ulaşmak için hakkımda sayfasını ziyaret edin!